Isot linjat saatava jäsenkäsittelyyn Metalliliitossa

Juha Tuominen patistaa koko ay-liikettä ryhdistäytymään. - Jos ei tapahdu, mennään uhkaavasti kohti torppariaikaa, paitsi että nyt se tapahtuu teollisuudessa. Joukkovoima on palautettava ay-liikkeeseen, muuten työnantaja hajottaa meidät toisiamme vastaan tappeleviksi kuppikunniksi.

Tamperelainen metallimies Juha Tuominen Metso Powerin Lahdesjärven tehtaalta lyö nyrkkiä pöytään metallikapitalisteille, maan hallitukselle ja omalle liitolleen. Jos meno ei muutu näissä kaikissa kolmessa, hukka perii suomalaisen metallityöläisen. Se hukka on jo tuotu takaportista työmaille.

– Työläiset pannan kilpailemaan toisiaan vastaan, tavoitteena kai on tehdä duunareista ikään kuin yrittäjiä, joilta viedään sopimusturva ja jotka kutsutaan tarvittaessa työmaalle. Lisäksi EU:n sisäisellä kilpailulla kapitalisti hankkii työvoiman sieltä, mistä halvimmalla saa. EU:n Schengen-sopimus avasi portit levälleen tälle keplottelulle. Lopullinen tavoite lienee kilpailuttaa meidät kehitysmaiden työläisten kanssa, Juha Tuominen sanoa täräyttää.

Hallitus vie mutta ay-liike ei edes vikise

Mitä tekee Metalliliitto tässä tilanteessa? Seisoo tumput suorana ja tekee mitä maan hallitus suvaitsee sen tekevän.
Tuomisen ammattiosasto Metalli Seiska ja muut isot Metalliliiton osastot ovat toistuvasti esittäneet jäsenistön äänen kuulemista isoissa asioissa, kuten tes-tavoitteita asetettaessa ja niistä päätettäessä Juha Tuominen onkin ehdokkaana liiton vaaleissa Metallin jäsenistön ääni -vaaliliitossa, sillä demarien ja vasemmistoliiton linja ei hänelle riitä.

– Jos kentän ääntä olisi kuunneltu, liitto ei olisi lähtenyt mukaan viimevuotiseen raamisopimukseen. Sopimus sinällään toi 0,8 prosentin alennuksen metallityöläisten ostovoimaan. Tuloveron alennus on mennyt korkojen kanssa elinkustannusten ja erilaisten maksujen korotuksina.

”Käteisen” hallitus vie, mutta ay-liike ei edes vikise. On nähty sekin, että kun SAK ehätti ensimmäisenä esittämään eläkeiän nostoa, jopa valtiovarainministeri Urpilainen toppuutteli keskusjärjestöä liiasta innosta.

Tuomisen lista liittokokoukselle

Kevään liittokokouksessa metalliväen pitäisi Tuomisen mukaan selkeästi paaluttaa liiton omaa edunvalvontaa sekä vetää rohkeasti yleistä yhteiskuntapolitiikan linjaa. Toisin sanoen olisi aika palata vanhan työväen- ja ay-liikkeen juurille.

– Jos ei tapahdu, mennään uhkaavasti kohti torppariaikaa, paitsi että nyt se tapahtuu teollisuudessa. Joukkovoima on palautettava ay-liikkeeseen, muuten työnantaja hajottaa meidät toisiamme vastaan tappeleviksi kuppikunniksi.

Tuomisen lista liittokokoukselle on selkeä: sitovat jäsenäänestykset isoissa asioissa, vuokratyön käytöllä keinottelun lopettaminen, 10 euron minimipalkka, lakko-oikeuden turvaaminen ja lakkosakkojen kumoaminen, tulonjaon muuttaminen työn ja pääoman kesken, eläkeiän pitäminen 63 vuodessa ja leikkauspolitiikan vastustaminen.

– Onhan näitä muitakin. Seiskan kanta on, että paikallista sopimista on vältettävä, koska ”kapitalisti voittaa aina”. Isoissa osastoissa vielä jotenkuten pärjätään, mutta pienillä työpaikoilla ei ole aina edes luottamusmiestä työntekijän turvana.

Ay-liikkeen tehtävä on lopettaa työvoiman riisto

Ainakaan metallissa ei hyvällä omallatunnolla voi puhua lamasta. Niin Tuomisen omalla työpaikalla kuin monessa isossa firmassa koneet käyvät kuumina ja vienti todella vetää. Mutta joku vetää välistä.

– Isot firmat teettävät paljon alihankintana pienillä yrityksillä, joissa asiat eivät ole kunnossa ja joissa työtä teetetään paljon kotimaisella vuokratyövoimalla ja ulkomaisella halpatyövoimalla Kun tuntipalkka on jopa kuusi euroa, se on yksinkertaisesti työvoiman riistoa. Voitot menevät osakkeenomistajille ja pörssikeinottelijoille. Tälle menolle on tehtävä loppu, se on Metalliliiton ja muun ay-liikkeen tehtävä, sanoo Juha Tuominen.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s