Työpaikat ovat edelleen turvattomia

Työpaikkojen olosuhteet ja turvallisuus ovat yleisesti ottaen paljon parantuneet 1970-luvun alkupuolelta, jolloin aloittelin työuraani työsuojelutarkastajana. Edelleen ollaan kuitenkin kaukana nollan tapaturman tavoitteesta. Tapaturmien lisäksi huonot työolosuhteet sairastuttavat ihmisiä tai työt ovat niin rasittavia, että vanhuuseläkkeelle asti ei jakseta.

Monessa suhteessa tilanne on viime vuosina huonontunut. Työntekijöiden määrää on jatkuvasti vähennetty. Se on merkinnyt vielä töissä olevien työmäärän ja kiireen lisääntymistä. Turvallisuuskin huonontuu, kun vaativia töitä tehdään liian pienellä henkilömäärällä. Yksinään työskentelykin on lisääntynyt.

Tapaturmien yhteydessä on usein selvinnyt, että työssä käytettävät koneet eivät ole lähimainkaan niitä koskevien turvallisuusmääräysten mukaisia. Uudetkin koneet saattavat olla selvästi määräysten vastaisia ja vaarallisia, vaikka valmistaja on koneeseen CE-merkin laittanutkin.

Laiton tila jatkuu, koska määräyksiä ei kunnolla valvota ja koska se on edullista sekä valmistajalle että koneita hankkivalle työnantajalle. Koneen valmistuskustannukset ja myyntihinta ovat pienemmät, kun turvallisuus jätetään puutteelliseksi.

* * *

Kun työsuojeluhallinnon tapaturmaselostusrekisteriin kirjoittaa hakusanaksi METALLI, järjestelmä löytää 1 720 tapaturmaa. Seuraavassa on pari lyhyttä kuvausta rekisteristä löytyvistä tyypillisistä tapaturmista:

Työntekijä oli ollut käsin syöttämässä alumiiniprofiilia muotoilurullien väliin, kun hänen vasemman kätensä sormet joutuivat pyörivän rullan ja profiilin muodostamaan kitaan. Kitaa ei oltu mitenkään suojattu.

Koneistaja sääti suuren (12 metriä pitkä) automaattisen jyrsinkoneen lastuamisnesteen suutinputkea jyrsinterän pyöriessä. Pyörivä terä osui oikean käden peukaloon. Koneen vaaravyöhykettä ei oltu mitenkään suojattu.

Puristimillakin sattuu edelleen joka vuosi useita tapaturmia, vaikka Suomessa on jo vuodesta 1974 ollut voimassa sellaiset säädökset, joiden noudattaminen estää käsien jäämisen työkalujen väliin.

* * *

Suomessa sattuu keskimäärin lähes kerran viikossa kuolemaan johtava tapaturma työpaikalla. Usein tapaturman tutkinnassa todetaan, että tupaturman syynä ovat olleet räikeät puutteet työpaikan turvallisuudessa. Syyllisiksi todetut työnantajan edustajat selviävät kuitenkin useimmiten muutamalla kymmenellä päiväsakolla.

Kun viranomaiset ja oikeuslaitos eivät pysty tilannetta korjaamaan, täytyy se tehdä työpaikoilla, ammattiosastoissa ja liitoissa. Työsuojeluvaltuutetuilla on oikeus vaarallisen työn keskeyttämiseen ja työntekijällä on oikeus kieltäytyä vaarallisena pitämästään työstä. Parannusta ei tule ellei näitä oikeuksia käytetä.

Tapio Siirilä
Työsuojeluinsinööri

Tässä automaattisessa levyntyöstökeskuksessa sattui vuonna 2009 kuolemaan johtanut työtapaturma. Niin kuin kuvasta näkyy, koneesta puuttuivat varsinaiset turvalaitteet. Vaaravyöhykkeen ympärille oli vedetty vain nauha osoittamaan vaara-aluetta.

Jätä kommentti