Työterveyttä ja sairauskassaa kaikille

Metalliteollisuudessa on raskasta konepajatyötä. Siellä, jos missä on syytä olla kattava työterveyshuolto ja mielellään laajempi kuin pelkkä pakollinen lakisääteinen osuus. Joillakin työpaikoilla työnantajat osallistuvat työntekijöiden sairaanhoitokuluihin. Myös sairauskassat ovat oivallinen tapa olla elämässä mukana sairauden sattuessa.

Linnavuoren sairauskassa

– Ammattiyhdistysliikkeen aktiivisuutta kaivataan, jotta saadaan pienetkin työpaikat sairauskassojen piiriin, toteaa Tuula Palomäki.

Nokialla Linnavuoressa on metalliteollisuudessa kolmen työnantajan Acgon, Patrian ja Fastemsin piirissä toimiva sairauskassa. Se toimii pääasiassa jäsenistönsä maksamilla jäsenmaksuilla ja sairausvakuutusrahastosta saatavilla rahoilla. Kela-osuuden ylittävät lisäedut ovat lähes kaiken kattavat. Ammattiosaston jäsenistähän tämäkin kassa on alkunsa saanut ja heidän toimestaan perustettu jo 1946. Alkujaan jäsenyys oli työntekijöille pakollinen, mutta nykyisin Linnavuoren sairauskassan jäsenyys on vapaaehtoinen.

Uudetkin työntekijät ovat hyvin huolehtineet jäsenyytensä ja jäseneksi alkaneet pysyvät uskollisina. Siitä voi päätellä, että on kannattavaa kuulua sairauskassan korvausten piiriin. Linnavuoressa jäseniä on noin 760.

Kela mukana

Kaikessa tuntuu olevan tuo suuri kaikkein kauneinta. Vähintään 300 jäsenen sairauskassa voi saada oikeuden toimia sairausvakuutuslain mukaisena työpaikkakassana ja välittää sairausvakuutuslain mukaiset korvaukset. Alle 300 jäsenen kassat ovat täydennyskassoja ja voivat korvata vain lisäetuuksia.

Pienillekin pajoille oikeus sairauskassoihin

Ammattiyhdistysliikkeen aktiivisuutta kaivataan, jotta saadaan pienetkin työpaikat sairauskassojen piiriin. Siinä on mietittävää, miten lainsäädännön voisi muuttaa siten, että pienet työpajat voisivat perustaa joko yksin tai toisten kanssa sairauskassan tai voisiko sitten alentaa tuosta 300 vaatimuksesta jäsenmäärää. Tosin täydennyskassan voi perustaa jo 150 jäsentä. Kela suunnitteli vuosi sitten, että sairauskassan jäsenmäärä pitää olla vähintään 1500, mutta onneksi ovat tällä hetkellä luopuneet ajatuksesta.

Lakisääteiseen työterveyshuoltoon lisäys kesäkuussa

Työnantajan on ilmoitettava työntekijän sairauspoissaolosta työterveyshuoltoon viimeistään silloin, kun poissaolo on jatkunut kuukauden ajan. Vakuutetun on toimitettava Kelalle työterveyshuollon antaman lakisääteisen lausunnon, jotta sairauspäivärahaa voidaan maksaa 90 sairauspäivän jälkeen.

Siispä vaatikaamme työterveyshuollon kehittämistä kattamaan muutakin kuin pelkkä lakisääteinen osuus ja pikkupajoihinkin sairauskassoja.

Tuula Palomäki
Sairauskassanjohtaja Linnavuoresta

Jätä kommentti